Magyarok Kenyere – továbbra is várják a vármegyében az adományokat

Magyarok Kenyere – továbbra is várják a vármegyében az adományokat

A császári művelődési ház adott otthont a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program idei vármegyei Búzagyűjtő napjának hétfőn. Az akció egyre népszerűbb, köszönet a gazdáknak.

A gazdák és az adományozók mellett részt vettek az ünnepségen országgyűlési képviselők, és különböző vármegyei szakmai szervezetek vezetői, akiket Beke Gyöngyi polgármester köszöntött.

– Tavaly 84 adományozó volt. Az idei gyűjtés még nem fejeződött be. Fogadjuk és várjuk a gazdatársak minden természetbeni, mind természetbeni, mind pedig a nem természetbeni adományai, hisz pénzben is lehet adományt adni – mondta dr. Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei szervezetének elnöke. – Gyűjtőpontjaink voltak és ma is azok: Bokod, Ászár, Nagyigmánd, Tata, Ács, Komárom és Héreg. 2022-ben Komárom-Esztergom vármegyében rekordmennyiségű, több mint 10 tonna búza gyűlt össze adományként, melyből 6255 kg liszt kerül a 11 megyei karitatív tevékenységet végző intézményhez. A Gyermelyi Zrt. jóvoltából 770 kg tészta is került intézményekhez.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke nagyrabecsülését fejezte ki mindazoknak, akik adományaikkal hozzájárultak az akció sikeréhez, majd így folytatta:

– 15 millió búzaszem nem nehéz a 15 millió magyar emberre gondolni. És gondoljunk arra a 8 milliárd emberre, aki lakja ezt a Földet. Nem egyszerű az élelemnek az előteremtése, megtermelése. Ezért is nagyon fontos, hogy mivel meg kell küzdeni minden búzaszemért, a gazdák erősek legyenek. A magyar állam is támogatja őket, évről évre hallhatjuk azokat az akciókat, amelyben próbálnak a gazdáknak segíteni. Nyilván van olyan év, hogy kevesebbet kell, nyilván van olyan év, hogy többre van szükség. De azt még csak soha nem lehetett hallani, hogy valakiknek be kellett volna fejezni a gazdálkodást azért, mert a magyar állam, a magyar kormány ne állt volna mellé.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő is köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

– Ez a program 12 esztendővel ezelőtt indult. Alapvetően az volt a célja, hogy valamilyen formában összeszervezze, egy irányba terelje azt a segítő szándékot, ami a magyar gazdatársadalomban megkérdőjelezhetetlenül benne van, és olyan közösségeket támogasson, ahol jól hasznosul ez a támogatás.

A cél az volt, hogy ezt a fajta szolidaritást kiterjesszük, minél több emberhez eljuttassuk, és komoly értékként és komoly sikerként könyvelhetjük el, hogy gazdálkodók évről évre adakoznak, évről évre várják a lehetőséget, hogy adjanak abból, amit megtermeltek.

Hallottuk, hogy az elmúlt esztendőben szépen teljesítettek a vármegyei gazdatársak. Kívánom, hogy évről évre népszerűbb legyen ez a program, és kívánom, hogy egyre több gazdálkodó élje meg az adakozásnak a csodáját.

Dr. Cseh Tibor Andrást, a MAGOSZ főtitkára:

– Több mint 10 év elteltével már olyan sikereket értünk el, hogy a teljes Kárpát-medencében ismerik a Magyarok Kenyere programot, hát örömmel jelentem, hogy Csángóföldön 2023-tól Magyarok kenyere búzából sütik a szent ostyát az apácák. Én azt gondolom, hogy ez egy óriási köszönet!

Több mint 8000 gazdálkodó adományoz ebben a programban. Itt a megyében is nagyon sokan adományoznak, több mint 200 gyűjtőponton lehet leadni a gabonát. Óriási köszönet ezeknek a gyűjtőpontoknak, mert ők egyébként ugyanúgy dolgoznak a földeken.

Több mint ezer tonna gabonát tudtunk összegyűjteni, még a tavalyi nehéz aszályos évben is. Több mint 100 ezer rászorulónak, gyermeknek, fiatalnak, idősnek, nyugdíjasnak tudjuk a teljes Kárpát-medencében az egész éves lisztmennyiséget biztosítani. Van, aki kenyeret süt belőle, a gyermekotthonokban lekváros bukták, kakaós csigát, sok helyen a főételhez a tésztát is a magyarok kenyere lisztből állítják elő. Az ő köszönetüket, ennek a több mint százezer embernek a köszönetét is hoztam.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő egy Wass Albert idézettel üdvözölte a jelenlévőket, majd többek között ezt mondta

– Szeretném megköszönni önöknek, hogy töretlenül és egyre növekvő mennyiségben gyűjtik a búzát ebben az akcióban. Az lenne a kérésem önökhöz most, hogy legyünk még többen és legyünk még bátrabbak és legyünk még erősebbek, mert akkor üzenünk, hogy aki a búzaszemeket gyűjti, az a jót gyűjti, aki a búzaszemeket adja, az a jót adja, aki a búzaszemekből tesz többet a serpenyőbe, az a békéhez tesz többet egy szem búzával, egy zsák búzával. Isten áldja önöket és köszönöm a munkájukat!

Galéria

Vissza