Megyénkben forgatott filmek könyve

Megyénkben forgatott filmek könyve

A megyei önkormányzat megyei identitás programja adott lehetőséget Cserteg István: Legendás Filmek, Legendás Helyszínek – Komárom-Esztergom megye című könyvének megjelenésére.

A kötet bemutatóján nem csak a könyvet és a gyűjteményt elkészítő filmkutató, tehetséggondozó szakemberrel találkozhattak az érdeklődők, hanem neves filmesekkel is. A meghívottak között ott volt az Oscar-díjas Szabó István filmrendező és a megyénkből indult, szűkebb hazánkban tucatnyi dokumentumfilmet forgató Balázs Béla-díjas Varga Ágota.

A könyv, amelyből minden jelenlévő gyarapodott egy példánnyal, 300 olyan film adatait tartalmazza, amelyet részben vagy egészben Komárom-Esztergom megyében forgattak. Archív és mai fényképek idézik fel a forgatási helyszíneket, illetve a filmek jeleneteit.

- Úgy gondolom, hogy minden településen érdeklődéssel lapozzák majd ezt a kötetet, hiszen többek között megismerhetik belőle, hogy lakóhelyükön milyen filmeket készítettek. Egyfajta megyei érték ez a kiadvány – mondta beszédében Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

1917-től kezdődően több mint száz év filmtermését tartalmazza könyv. Megyénk hetvenhat településéből ötven érintett. A gyűjtemény létrehozása egy évtizedes kutatómunka eredménye. Ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor egy forgatás kapcsán a szerző arról érdeklődött, hogy megyénkben eddig hány filmet forgathattak. Így indult el Cserteg István kutatómunkája, amelynek egyelőre nincs párja az országban, de ő maga is bízik benne, hogy követőkre talál.

- A könyvnek az a célja, hogy a filmkedvelők megtalálják benne a fontosabb játék-, dokumentum-, tévé- és gyermekfilmeket, beleértve a külföldi alkotásokat is – mondta el Cserteg István, kiemelve, hogy a gyűjtés adatbázisa marketingnek sem utolsó a benne szereplő települések számára.

A könyvbemutató moderátora Mikolasek Zsófia, a József Attila Megyei és  Városi Könyvtár igazgatója volt, aki a szerzővel való beszélgetés után Varga Ágotával idézte fel a rendező pályájának fontosabb pillanatait. Az esemény zárásaként csoportkép készült a könyv alkotógárdájáról és a filmek jelen lévő rendezőiről, majd a szerző dedikálta a könyvet.

Galéria

Vissza