Nem áll meg az Oroszlányi Bányászati Múzeum fejlesztése

Nem áll meg az Oroszlányi Bányászati Múzeum fejlesztése

Ünnepélyesen lezárták az Oroszlányi Bányászati Múzeum átfogó fejlesztésének projektjét pénteken délelőtt a létesítmény fogadóépületében. Az eseményen többek közt a környék polgármesterei is jelen voltak.

A vármegyei önkormányzat koordinálásával működő európai uniós Terület és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) kereken 500 millió Ft-ot, majd plusz 140 millió Ft-os többlettámogatást nyert a megújulásra az egykori XX-as bányaüzem területe. Az ünnepélyes projektzárón Popovics György a vármegyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a résztvevőket.

– Nagy öröm, hogy a vármegyei önkormányzat ebben a fejlesztésben részt vehetett, hiszen ez a beruházás nemcsak Oroszlányé, hanem az egész vármegyéé is – fogalmazott az elnök, majd hozzátette: – Nagyon komoly időszak áll mögöttünk. Éppen a tegnapi napon voltam Budapesten a TOP országos zárókonferenciáján. Elmondhatom, hogy ez a program nagyon sok dicséretet kapott. Többek közt azért is, ahogy ezt az oroszlányi beruházást megvalósítottuk.

Hogyha beleszámítjuk az Által-ér völgyi kerékpárutat, akkor Oroszlány 3 milliárd 67 millió forint támogatást nyert el a TOP-ból. Nem mellékes, hogy a már a Dunáig érő kerékpárút a bányászati múzeumot sok turista számára távolról is jól megközelíthetővé teszi.

Popovics György azt is kiemelte, hogy a TOP Pluszban eddig már 1 milliárd 900 millió forintot nyert el három projektre Oroszlány. A Malom tó környéke 300 millió Ft-ból, a polgármesteri hivatal épülete 500 millió Ft-ból korszerűsödhet és 1,1 milliárd Ft jut iparterület fejlesztésre.

Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere azt hangsúlyozta, hogy ez a kiállítóhely nem „csupán” múzeum szeretne lenni. A helyi értékek bemutatásán túl egy olyan közösségi térré kíván válni, amely különböző és változatos rendezvények mellett a környék bejárásának kiinduló vagy végpontja.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő ugyancsak a projekt jelentőségét méltatta. Kiemelte többek között, hogy a múzeum élményszerűségen alapuló működése komoly értéket jelent a helytörténet oktatásában és a fiatalok helyi identitásának erősítésében.

Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója felidézte a megvalósítás történetét az ötlettől az átadásig, a várható további fejlesztésekig. Mint kiderült szeretnék hosszabb nyomtávúvá tenni a kisvasutat, létesülni fog különleges mezítlábas park, sétáló arborétum, futóútvonal és egy „kincsesbánya” elnevezésű kalandos fejlesztés is.

A nemzeti szalag átvágása után dr. Kancz Csaba pohárköszöntőjében gratulált a létesítményhez, és elmondta, ha valaki a vármegyébe érkezik, mindig ajánlja látogatásra az Oroszlányi Bányászati Múzeumot, amely interaktivitása miatt igazi kuriózum.

*

A majki volt XX-as akna területén található múzeum rendezetlen külső területeinek rehabilitálása, új funkcióval történő fejlesztése alapot teremtett a korszerű fogadókörülmények kialakításához. Ehhez kapcsolódóan a volt Kazánház épületének elbontását követően kialakították a portaépülethez kapcsolódóan a létesítmény fogadóépületét, ahol shop és büfé, mosdó, kerékpár tároló, terasz és bemutató terület is található.

A múzeum belső területén rendezett rendezvényteret és játszóteret alakítottak ki, emellett időszakos kiállítócsarnokká vált az addig funkció nélküli kompresszorház. A múzeum belső területén a volt faléz épület energetikai felújításon esett át és fűtötté vált, így a múzeum egész évben látogatható. A külső területeken is több fejlesztés valósult meg, többek között a bányavágat bejáratánál kas szimulációt is kialakítottak. A múzeum területén a fűtetlen gépészeti épületekben is számos interaktív fejlesztés valósult meg, ahol mobil applikáció segítségével is körbejárható a tárlat.

A múzeum fejlesztése során komplex turisztikai bemutató és fogadókörnyezet alakult ki, elektromosautó-töltőpont, kerékpár-szervizpont, vallásturisztikai és ökoturisztikai pihenőpont is kiépült. A kamalduli remeteség irányába irányfényes megközelítési útvonallá fejlesztették az ún. Grófi utat. A projekt eredményeként olyan turisztikai fogadókörnyezet várja az érdeklődőket, mely nem csak a bányászati múzeum, hanem a környék nevezetességeinek elérhetőségét, bemutatását is elősegíti. Kiinduló vagy végpontja lehet számos kerékpáros vagy gyalogos túrának, de akár csak a pihenésre, kellemes környezetre, jó levegőre vágyóknak is alkalmas területet biztosít.

Galéria

Vissza