Német nemzetiségek találkozója Szomoron

Német nemzetiségek találkozója Szomoron

Szomor példásan őrzi a német nemzetiségi hagyományokat, derült ki a megyei német nemzetiségek találkozóján, Szomoron. Az eseményt a megyei önkormányzat hívta létre a megyei identitás program keretében.

A rendezvény bevezetőjeként a megye német nemzetiségű településeiről, elsősorban Dorog és Esztergom környékéről érkezett vendégeket köszöntötték a Közösségi házban.

Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke sikeresnek értékelte az immár 51. rendezvényénél tartó megyei identitás programot, melynek ezidáig hétezer aktív résztvevője volt. Köszöntötte az érkezetteket Nagy György, a község polgármestere és Waldmanné Baudentisztl Éva, a megyei németek önkormányzatának elnöke is.

Az 1200 fős lakosságú Szomoron több intézményben is nagy hangsúlyt fektetnek a német nemzetiségi hagyományőrzésre, Ez elsőként a község napközi otthonos óvodájában derült ki, ahol többek között kis óvodamúzeumot is berendeztek.

A 18. század végén a korábbi református templomot katolikussá építették át, ezt is megtekintették a vendégek. A templom után a szomori tájházzal ismerkedtek, mely egykor a Schuszter családé volt, és az egyetlen megmaradt autentikus lakóépület a faluban.

Kastélyban tanulni jaj, de jó! – áll a felirat a szomori általános iskola folyosóján, merthogy az épület a község híres orvosáé, Kézdi Vásárhelyi Imréé volt, akinek nevét viseli ma az intézmény, melyet szintén meglátogattak.

Az iskola melletti egykori kastélypark feltöltődést ad a gyerekeknek, s egyben kiváló rendezvény helyszín is, itt fejeződött be a találkozó, ahol Csolnoki Wagenhoffer kórus és a fiatalokból álló, népszerű tánccsoport, a Somorer Tanzgruppe fellépése színesítette a nemzetiségi kultúrával való ismerkedést.

Galéria

Vissza