Ötletes díszítések, ízletes disznóságok

Ötletes díszítések, ízletes disznóságok

A vármegyei önkormányzat csapata is indult az idei vértesszőlősi böllérversenyen január utolsó szombatján.

Ezúttal tizenkét disznó áldozta fel életét, hogy a vármegye környékbeli településeiről, valamint a felvidéki Udvardról és az erdélyi Gyimesbükkről érkezettek finomságokat készítsenek belőlük.

A Vérteserdő Zrt. közreműködésével mindenkit várt a vármegye konyhája a sportpályán felállított nagysátor végében. A régi disznóvágásokat felidéző fotóösszeállítás mellett újra állt a szelfi fal is, ahol falusi konyha díszletében fotózkodhatott, aki emléket akart haza vinni. Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke és Borsó Tibor alelnök ajándékcsomaggal kedveskedett a verseny többi csapatának. Természetesen nem volt ez vérre menő versengés, legfeljebb annyiban, hogy a sült vér készítésében „verekedtek meg” a résztvevők.

– Nagyon jó a vármegyei önkormányzat kapcsolata a településekkel, amit tanúsított, hogy végig a vidáman telt az idő – értékelte Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

Aki ellátogatott az eseményre vagy a standoknál sürgött-forgott és szomszédolásra indult, finomságokkal találkozhatott. Szívélyesen kínálták egymásnak a pálinkát, sajtokat, kolbászkarikákat, pogácsát, süteményt. Kora délután megtelt a sátor és környéke, talán kétezren is falatoztak és mustrálták a böllércsapatok háza táját, a készülő illatos étkeket. A hangulat fokozásáról a zenés-táncos színpadi produkciók is gondoskodtak.

Kiegyenlített versenyben, csupán néhány pont döntötte el a végső helyezéseket – mondta el Nagy Csaba polgármester a nagysátor színpadán az eredményhirdetéskor.

A legjobb hurkát a kocsi Töpörtyűropogtatók készítették, a nap legjobb toroskáposztája a neszmélyi Pig Egylet műve volt, a legjobb sült vért a Tatai Vadludak alkották, a legjobb böllérmunkáért pedig a rédei Bakonyi Betyár Böllérek kaptak elismerést. A vértesszőlősi Kolb-Ászok három kategóriában is remekeltek, övék lett a legjobb kolbász, a legjobb táj jellegű étel és ők gyűjtötték a nap folyamán a legtöbb kóstoló jegyet. Udvard csapata ugyancsak triplázott: ők kínáltak hajnalban a legkiválóbb fogópálinkát, miközben felépítették a legszebb portát, amelyben elkészítették a legfinomabb sült húst. Vértesszőlős főböllére a baji csapat lett, ők vihették haza a vándordíjat, a faragott malacot bárddal.

Gratulálunk az összes résztvevő csapatnak!

Galéria

Vissza