Példás összefogással valósult meg Kecskéd új bölcsődéje

Példás összefogással valósult meg Kecskéd új bölcsődéje

Ünnepélyesen átadták Kecskéd új, 14 férőhelyes bölcsődéjét, amely a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP program közel 195 millió Ft-os támogatásból valósulhatott meg.

Elsőként a kecskédi Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek műsora fogadta az új intézmény megtekintésre érkező helyieket és a meghívottakat.

Grúber Zoltán polgármester köszönetét fejezte ki Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőnek, hogy segítettek a háromszori többlettámogatás megszerzésében, ami nélkül nem tudták volna finanszírozni a megvalósítást. A település vezetője kiemelte még:

– Minden nehézség ellenére a beruházás megvalósult. Az épület határidőben elkészült és berendeztük. Ezúton is szeretném megköszönni mindenki munkáját, aki részt vett a projekt megvalósításában. Köszönöm a tervezőnek, Hanzelik Gábornak, Czink Ferenc kivitelezőnek és munkatársainak, Pálvölgyi Péter műszaki ellenőrnek és a Komárom-Esztergom Vármegyei Területfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójának, dr. Juhász Jánosnak és munkatársainak hathatós közreműködést. Szeretném megköszönni továbbá a nagy létszámú helyi lakosok önkéntes közösségi munkáját, akik első szóra jöttek, és a munkák folyamán végig lehetett számítani részvételükre. A projekt eredményeként a 21. századi követelményeknek és elvárásoknak megfelelő korszerű bölcsőde létesült Kecskéden, hosszú távra biztosítva a gyermekek megfelelő elhelyezését. Tekintsünk optimistán a jövőbe abban bízva, hogy a ma átadott beruházásnak lesz folytatása, mert településünk gyermeklétszámának növekedése ezt továbbra is indokolttá teszi.

Popovics György többek között azt hangsúlyozta, nagy öröm, hogy a vármegyei önkormányzat a pályázat segítésén túl is részt vehetett a folyamatban.

– A Vármegyei Területfejlesztési Kft. száz százalékban a vármegyei önkormányzat tulajdona. Konzorciumban valósult meg a beruházás. Ez azt jelenti, hogy a pályázatírást, a különböző szervezést, a számítógépen történő adminisztrációt, feltöltéseket a mi kollégáink végezték, és ők voltak azok, akik először értesültek a problémákról, és igyekeztek megszervezni azt, hogy minden a legnagyobb rendbe menjen.

Kecskéd megnyerte a bölcsőde építés lehetőségét biztosító projektet, és utána háromszor derült ki, hogy az a pénz, ami megvan, nem elegendő. És ezt mind a háromszor sikerült biztosítani a magyar államnak európai uniós források bevonásával, így nem került plusz pénzbe, nem a kecskédi önkormányzati büdzsét terhelte a nehéz idők hozadéka. Én is ki szeretném emelni Czunyiné Bertalan Judit képviselő asszonynak a segítségét. Ez háromszoros segítség volt. Eredményeinket mutatja, hogy Komárom-Esztergom vármegyében 30 darab óvoda és bölcsőde fejlesztés valósult meg az elmúlt hat esztendőben összesen 4 milliárd 876 millió forint értékben.

Kaszányiné Ruppert Tímea alpolgármester oroszlánrészt vállat a megvalósításban. Beszédében így fogalmazott:

– A bölcsődére nagy szükség mutatkozott Kecskéden, még így a maximális kihasználtság mellett is öt további gyermek várja, hogy ellátásban részesülhessen. Hosszú utat jártunk be addig, amíg ma eljött az átadás pillanata. A bölcsődeépítés első gondolata 2017-ben merült fel, az akkori képviselő-testület egy új bölcsőde megépítése mellett döntött. A pályázatunk beadásakor azonban még egyikünk sem gondolta, hogy az épület megépüléséhez ilyen rögös és kacskaringós úton jutunk el.

Remélem, minden kisgyermek számára akkora öröm lesz ezen épület falai között eltöltött idő, mint amilyen nagy öröm számomra az, hogy ma felnézhetek az elkészült épületre az elmúlt nehéz és szerteágazó feladatokkal teli időszak után. Ezúton is szeretném megköszönni annak a közel 70 fős létszámú segítőnek a munkáját, akik időt és energiát nem spórolva voltak segítségünkre, hogy amit ma itt láthatunk, az megvalósulhatott.

Az új intézménybe szeptember elejétől már beköltözhetnek lakói. Az eseményen részt vett Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Kancz Csaba főispán is.

Galéria

Vissza