Popovics György: fontos a „kulturális akadálymentesítés”

Popovics György: fontos a „kulturális akadálymentesítés”

A kultúra és közművelődés aktualitásairól egyeztettek a térség polgármesterei és szakemberei Tatán a volt Piarista Rendházban kedden délelőtt.

A közös szakmai napot a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatósága és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság hozta létre.

A jelenlévőket elsőként Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet aktív partnere a vármegyének. Mindketten azon dolgoznak, hogy megőrzendő kultúránk területén elérjék megyénk összes településének polgárát. 

– A kultúra a legértékesebb befektetés, ezért fontos, hogy mindenki tudjon élni a művelődéshez való jogával. Ez a „kulturális akadálymentesítés” egybevág a vármegyei önkormányzat filozófiájával és eddigi tevékenységével, hogy a legkisebb falvakban is ugyanolyan szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, mint a városokban. Az is örömteli, hogy ingyenes képzést kaphatnak a szakemberek, akik a települési közművelődési feladatokat koordinálják helyben.

Ezután Popovics György a vármegyei önkormányzat identitás programját mutatta be, valamint a vármegyei értéktár fontosságát is méltatta, egy kisfilmen mutatva be a tízéves mozgalmat.

Michl József, Tata polgármestere is jelen volt az eseményen, és beszédében azt hangsúlyozta, az igényeket a kultúra területén nem követni, hanem támasztani kell.

A program közművelődési szakemberek előadásaival folytatódott, és Hornyák-Pálmai Éva, az NMI vármegyei igazgatójának összefoglalójával zárult.

Galéria

Vissza