Réde gyarapszik és már imázsfilmje is van

Réde gyarapszik és már imázsfilmje is van

Több oka is volt az ünneplésre a rédeieknek szombaton. A falunapon jelképesen átadták a megújult óvoda kulcsát használóiknak. Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke ajándékokat adott át.

Farkas Lajos polgármester köszöntötte a rédeieket a kastélyparkban felállított nagysátorban augusztus 19-e délutánján. Mint fogalmazott, idén a község falunapi rendezvénye közeli időpontban áll a magyar állam születésének napjával, augusztus 20-ával.

– A mai napon nem csak nemzetünk közössége, de a rédei lakosok külön is ünneplik a hazájukhoz tartozást, a régi település múltját, jelenét és jövőjét. A XXI. század emberére jellemző, hogy az állandósult rohanás kihívások, határidő szorításában él. Egyre inkább nincsen ideje, elfelejt ünnepelni, nem tudja igazán értékelni a nemzeti ünnepeit sem. Pedig a Szent Istváni államalapításnak köszönhetjük azt, hogy a mai Magyarország olyan hely lett, amely a Szent Korona védelme alatt a rázúduló veszedelmek, háborúk, történelmi korszakváltások, gazdasági világválságok, világjárvány, migráció közepette is megőrizte, megőrizhette identitását és hitét, életerejét, tenni akarását.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a jelenlévőket és ajándékokat adott át, jelképesen és valóságosan is.

– Gratulálok az önkormányzat dolgozóinak és polgármester úrnak, hogy rengeteg pályázatot gyakorlatilag ugyanakkora állománnyal meg tudtak valósítani. A vármegyei önkormányzat tulajdonában lévő Területfejlesztési Kft-vel konzorciumban valósítottuk meg a TOP-os beruházásokat. Nagyon örülök, hogy a TOP Pluszban elnyert 50 millió Ft-ból itt már az óvoda renoválása megvalósult. Gratulálok, mert még csak egy vagy két beruházást adtunk át az egész megyében. Tehát nagyon kevesen tudták ilyen rövid idő alatt megvalósítani a fejlesztést, de külön örülök annak, hogy az autóbusz-öblökön kívül végre jutott pénz a művelődési házra is, és fejlesztése, ami régi vágya a régieknek, elkezdődhet.

A másik ajándék, amit hoztam, az itt van a kezemben. Azt tudja mindenki, hogy Komárom-Esztergom vármegyéhez tartozik, de fontos a helyi identitásnak is az erősítése. Úgy gondoltuk, akkor tudjuk ezt a legjobban segíteni, ha mind a 76 vármegyei településről készítünk egy imázsfilmet. Ezt általában a települések legnagyobb ünnepén szoktuk átadni. Most ideértünk Rédére, és a mai falunapon ezt a filmet átadom polgármester úrnak.

Az imázsfilmet ezután egy kivetítőn meg is tekintette a közönség. Az elnök gratulált a kitüntetetteknek is. A Rédéért elismerő címet ketten kapták: Pataki Dezső, a felvidéki testvértelepülés, Keszegfalva polgármestere és Baracs Zsolt erdész, a 24 Fenyő tanösvény megálmodója.

A díjazottakat és a közönséget Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is köszöntötte. Egy Szabó Magda idézetre építve kiemelte, a magyarok azért maradhattak meg erőben, hitben, és megáldottan a Kárpát-medencében, mert büszkén, térdeplés nélkül rendezik sorsukat Szent István óta.

Az új kenyér megáldása és megszegése után színes színpadi műsor szórakoztatta a közönséget a kastélyparkban.

A Vármegyejáró filmsorozat Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósult meg.

Galéria

Vissza