"Soha nem dolgoztak ennyien a vármegyékben”

"Soha nem dolgoztak ennyien a vármegyékben”

Fórum és Irányító Csoport ülést tartott a Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum. Popovics György, a fórum elnöke vezette ülésen a tagok szakmai témákat tárgyaltak.

Vendégül hívták az oroszlányi szegregációban élők esélyegyenlőségi lehetőségeinek javítása érdekében induló projekt megvalósítóit. Bemutatták a Helyi humán fejlesztések nevű pályázatban megvalósítandó feladatokat, a felülvizsgált Komárom-Esztergom Vármegyei Szolgáltatási Út Térképet (SZÚT) és a Vármegyei Esélyteremtő Paktumot (VEP).

Az ülésen dr. Kancz Csaba a vármegyei kormányhivatal vezetője elmondta, hogy vármegyénket illetően a tavalyi évben is sikerekről lehet beszámolni.

– A foglalkoztatási ráta 79,6 százalékos. Soha nem dolgoztak ennyien a vármegyékben. Külön kihívás minden cég számára, hogy a rejtett munkaerő-tartalékokat meg tudja találni. A munkanélküliségi ráta 1% körül van, a regisztrált álláskeresők száma hosszú ideje alatta marad azoknak az álláskínálatoknak, amit a vállalkozások tudnak nyújtani a munkanélküliek számára.

– A TOP Plusz Foglalkoztatási Paktum projektben a legnagyobb kihívás az, hogy elérjük és bevonjuk a munkaerőpiacra azokat, akiket eddig nehezebben tudtunk megszólítani.

– Olyan programelemek tudtak 2024 év elején elindulni, melyek segítik a hátrányos helyzetűek munkához jutását. A célcsoport számára 800 bértámogatást tervezünk biztosítani. Külön szempont az, hogy ezzel lehetőleg a KKV szektort segítsük. Eddig kb. 53 millió forintra már érkezett kötelezettségvállalás, ami megközelítőleg 40 foglalkoztatót takar. Még a munka elején vagyunk, de már ezekből a számokból is látszik, hogy van igény a paktumszolgáltatásokra.

– Az új egyéni vállalkozásoknak kínálunk tőkejuttatást, amely egész Európában, így Magyarországon is nagyon fontos feladat. Nagyjából 3-3,5 millió forint támogatást is kaphat egy kezdő vállalkozó munkaerő foglalkoztatásához. A programot egyelőre 42 fővel tudtuk elindítani. Nagyon fontos, hogy a vállalkozás kezdéséhez jogi, pénzügyi, vállalkozói ismereteket fognak szerezni. Ezt szolgáltatás keretében nyújtjuk a leendő vállalkozóknak. A harmadik elem a munkaerő mobilitásának az elősegítése. Itt elsősorban a lakhatási, munkába járási költségek támogatását tervezzük adni, ami legalább a minimálbér 70 százalékának megfelelő juttatást jelent a programba bevontak számára. Ezek a képzések az egyének sikeres elhelyezkedését fogják majd elősegíteni.

– Az elmúlt időszakban azokra a hiányszakmákra koncentráltunk, amelyeket a munkaerőpiac indikált. Ma már egy kicsit tágabb körben szükséges a képzési lehetőségekben gondolkodni, hiszen látható, hogy nem csak a legalapvetőbb munkakörök esetében van szükség arra, hogy a képzéseket tudjunk nyújtani, hanem a vállalkozások magasabb kvalitású munkaerőt is keresnek.

Galéria

Vissza