Tata nagyhatású tudósára emlékeztek

Tata nagyhatású tudósára emlékeztek

Magyary Zoltán, a modern közigazgatás alapjainak megteremtője 135. éve született. Ebből az alkalomból csütörtökön Tatán konferenciát rendeztek, ami koszorúzással kezdődött.

Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

A tatai Öreg tó partján, a Cifra malomnál hajtottak főt a tudós munkássága, emléke előtt tisztelgők délelőtt 9 órakor. Beszédet mondott Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke. Többek között kiemelte, hogy a 135 éve, 1888. június 10-én, Tatán született Magyary életműve, sokoldalú egyénisége ma is jelen van szellemi életünkben. Az általa indított új minőségű tudományos gondolkodás folytatódott és elvezetett közigatástudományunk mai eredményeihez. Borsó Tibor azt is hangsúlyozta, hogy a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság megalakulása óta fontosnak tartja a szellemi örökség ápolását.

A megemlékezés után a tatai polgármesteri hivatal dísztermében konferenciával folyatódott az esemény, ahol többek között az országgyűlési képviselők, dr. Kancz Csaba főispán mondtak beszédet, valamint számos előadás elhangzott a tudós életművének különböző vonatkozásairól, tovább éléséről.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Állattudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara Magyary Zoltán Szakkollégiuma és Tata Város Önkormányzata közösen szervezte az emléknap programjait.

Magyary Zoltán munkássága, a tevékenységének eredményeként létrejött Tatai Népfőiskola (1940-44) és a nyomdokain járó Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság vármegyei érték.

Galéria

Vissza