Új közösségi térrel gyarapodott Környe

Új közösségi térrel gyarapodott Környe

Malacsülttel avatták fel Környén az állami támogatásból megvalósult új közösségi teret a tájházban hétfőn délben.

A kemence és a fedett kiülő a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának közel nyolcmillió Ft-os támogatásából épült meg.

A vendégeket Beke László polgármester és Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke köszöntötte. Köztük volt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke és Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, valamint a környék polgármesterei.

– Nem elégedtünk meg azzal, hogy van egy tájházunk. Többet szerettünk volna megmutatni a múltunk örökségéből: elkészült a Mesteresek udvara, ahol bemutathatjuk a régi mesterségeket, a foglalatosságokat, és az életet a földeken.

És még mindig úgy éreztük, hogy nem, ez sem elég… hogy őseink kultúráját maradéktalanul megismertethessük. Ekkor jött a gondolat: készítsünk egy olyan közösségi teret, ahol bemutathatjuk, hogyan készítették ételeiket az őseink, hogy a fiatal generációk is megismerkedhessenek a spórolós sváb konyha titkaival, hogy együtt tölthessük a délutánokat – mondta Tirhold Kármen, majd hozzátette: – Amolyan keserédes érzések járnak át, hiszen a dédszüleim ebben a házban nőttek fel, és amióta a német nemzetiségi önkormányzatban tevékenykedem, úgy érzem, hogy személy szerint én is visszakaphattam kicsit az igazságtalanul elvett házat.

Soltész Miklós köszöntőjében többek közt ezt mondta:

– A német nemzetiségi önkormányzatok aktivitását mutatja, hogy a nemzetiségi értékek megőrzését szolgáló kisértékű beruházásokra elnyert 264 pályázat közül 145 esetben német nemzetiségi önkormányzatok voltak sikeresek. Ebben az évben közel 1600 nemzetiségi szervezet vagy rendezvény kapott támogatást 1,3 milliárd Ft értékben, a német nemzetiségi szervezetek közül pedig 85-en nyertek támogatást oktatási és nevelési intézmények energetikai felújítására.

– Fontos, hogy a nemzetiségek kapjanak támogatást, és az identitást jelentő kultúrájukat, hagyományaikat tovább adják nemzedékről nemzedékre – fogalmazott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Beke László polgármester: 

– A mai átadóünnepség is jó példa rá, hogy Környe egy élő, fejlődő település, ahol az itt élők mindig is keresik azt, hogy miként lehet további értékeket teremteni, és a meglévő értékeinket hogyan lehet életben tartani, élettel megtölteni.

A Környei Német Nemzetiségi Dalkör előadása után a közösségi teret megáldotta Börzsönyi Kornélia lelkipásztor és Visnyei László plébános, majd a vendégek elfogyasztották a kemencéből előkerült sült malacot.

Galéria

Vissza