Bortúra a neszmélyi borvidéken (Turay/Stróbl/Wéber)
Megye

Bortúra a neszmélyi borvidéken (Turay/Stróbl/Wéber)

Borban az igazság! – Túrasorozat 13. állomás Neszmélyi borvidék

A borkóstolás és a túrázás tökéletes egyvelegét alkotjuk meg egy hétvége keretein belül.
Varázslatos hangulatú pincék és a legszebb borteraszok. Pazar látvány és panoráma a szombati természetjárás során, kiemelkedő tételek és minőségi borkóstolás valamint közösségi élmény kis hazánk legszebb borvidékein. A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Baj szívében található pincesoron, a Turay, Stróbl és Wéber pincészetekben.
Tartsatok velünk! Lehetőségetek lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni. Várunk Benneteket sok szeretettel!

Találkozó: Tatán a Fényes Tanösvény parkolójában.

TataTúraútvonal:
Szombat: Fényes Tanösvény túra délelőtt, Tata- Baji Szőlőhegy délután
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Turay Pincészet
http://www.turaypince.hu/
Borkóstoló: Irsai Olivér 2019, Rozália 2018, Cserszegi Fűszeres 2019, Olaszrizling 2019, Hárslevelű 2018 , Pinot Noir 2018
A Turay Családi Pincészetet működtető Turay család története a 17. századig nyúlik vissza. A család nemesi rangját 1663-ban I. Lipót császár adományozta. A történeti kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy a Turay-ak már 12 generáció óta művelnek szőlőt, de a 20. század viharos történelmi időszaka alatt a szőlő és földbirtokok elkerültek tőlünk. Jelenlegi pincéjük és borházuk 2002 februárjában került a család tulajdonába. A pincét eredetileg a kapucinus rend építette hozzávetőleg 250 évvel ezelőtt, az 1920-as években pedig présházzal bővítették. Az épület és a hozzátartozó 3000 m 2 szőlőterület 1948 –tól magánszemély tulajdonába került. Az épület manzárd szobájában négy védőszentet ábrázoló szekkó (azaz száraz vakolatra festett freskó) látható. Az épület egyházi személyek találkozó helyeként és szertartások helyszíneként szolgált. A pince eredetileg földbe vájt volt, melynek nagy részét téglával kiboltoztuk, de egy darabját eredeti állapotában csodálhatják meg az idelátogatók. Az épület alsó szintjéhez tartozott egy kisebb ( 2 szamaras ) istálló és a szőlő feldolgozásra alkalmas présház, amelyet mára már kóstoló helységgé alakítottak át. 2006 őszén kezdték el a szőlők újratelepítését. A szőlőtelepítés folyamatosan zajlik, 2018 őszén a meglévő 2 ha mellé további 0,4 ha terület került birtokukba, amelyre rezisztens szőlőfajtákat választottak, többek között solarist, kékfrankost és olaszrizlinget. Fajtáikat a területi adottságainknak megfelelően válogatják, így az agyagos, márgás, mészköves talajhoz remekül társulnak meglévő tőkéik: rozália, olaszrizling, generosa, hárslevelű, pinot noir, cabernet sauvignon. A tételeikben így egységesen fellelhető az ásványosság, mely a terroir sajátossága. A birtokot a 2018-as évtől a bioorganikus gazdálkodás szerint művelik, miszerint bioszerekkel permeteznek, hogy meglévő szőlőik immunrendszerét megerősítsük. A kimagasló színvonal megőrzése érdekében a tőkéken lévő termést korlátozzák, a hajtásokat rendszeresen válogatják, zöldszürettel ritkítják.

A bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

Bővebb információ:facebook.com

Email: zarandokkaland@gmail.com

Telefonszám: +36302061206

Facebook url: https://www.facebook.com/events/454191498583214

Vissza